nenad-lekic-voli-motors

VOLI MOTORS INTERVJU: BMW – brend koji pomijera granice

Kompanija VOLI Motors je nešto više od godinu dana ovlašćeni prodavac i serviser BMW vozila za područje Crne Gore, tako da je naš gost g. Nenad Lekić izvršni direktor VOLI Motors, koji govori o poslovnim uspjesima kompanije u proteklom periodu, poziciji koju je BMW brend zauzeo na tržištu i modelima koji su posebno interesantni za crnogorsko tržište.

- Kakvo je, po Vama, trenutno stanje na tržištu automobila u Crnoj Gori i što očekujete u narednih godinu dana?

Stanje na tržištu automobila, kao što možete vidjeti iz svih medija, je u padu, kako u svijetu, tako i u Crnoj Gori. BMW je tu, kao premium brend, neko ko to može najviše da osjeti jer se radi o automobilima kod kojih svaka kriza značajno utiče na pad prodaje. Međutim  i pored krize, u odnosu na prošlu godinu bilježimo  rast jer se radi o novoj kompaniji na tržištu automobila u Crnoj Gori, sa novim pristupom i novim objektom, što je opet uticalo na pravljenje pozitivnog rezultata u proteklom periodu. U tom smislu imamo određeni pomak u odnosu na protekli period. U tom cilju, da bi završili godinu još uspješnije, krenuli smo sa prodajnom akcijom koja će trajati od 10. do 14 oktobra kada ćemo organizovati Open Days, tako da ćemo raditi cijelog dana, organizovati animacije i imati pojačan PR i marketing, koji će, očekujemo, rezultirati još boljom prodajom naših vozila na tržištu.

Koji od modela iz vašeg asortimana je posebno atraktivan za kupce u Crnoj Gori?

Ono što je možda neki specifikum Crne Gore jeste da najbolje prolaze luksuzna auta, jer ono što je činilo preko 50 odsto prodaje u proteklom periodu jesu vozila vrijednosti od 100.000€ pa naviše. Ono što je naš cilj u narednom periodu jeste da ojačamo prodaju srednje klase BMW-ovih vozila u Crnoj Gori, kao što su BMW 3, BMW 5, BMW X1. Radi se o vozilima čija je cijena pristupačnija, a tehnološki su znatno ispred konkurencije.

Tu se posebno izdvaja BMW 3 koji prednjači  po pitanju tehnologije i performansi, njegova  razlika u cijeni ogleda u razlici  tehnologije i onome što pruža ovaj automobil.

- Pošto ste relativno novi na tržištu, kako ste zadovoljni pozicijom koju ste zauzeli u proteklom periodu?

Moram istaći da je naš prvobitni cilj ostvaren a to je da smo već ostvarili pozitivan bilans, kao VOLI MOTORS. Takođe, ostvarili smo pomak u prodaji u odnosu na prošlu godinu, što ne znači da se time zadovoljavamo, već želimo da u narednom periodu ostvarimo još više, prvenstveno da ojačamo prodaju po različitim segmentima vozila, tako da moram istaći da smo zadovoljni u odnosu na stanje na tržištu automobila kao i činjenicu da je BMW od nedavno na tržištu preko kompanije Voli Motors.

- Preporučite neki od modela koji biste izdvojili u odnosu na ostale.

Moram izdvojiti dva naša vozila. Vozilo koje nam je nedavno izašlo iz salona, mada nije za “šire narodne mase”, jer je kao koncept vozila usko vezan za određeni profil kupca a i po cijeni je iznad nekog prosjeka, je BMW 6 Grand Coupe. Automobil je prodat prije petnaestak dana, a radi se o modelu koji je ekskluzivitet I koji  odslikava svu snagu i moć BMW-a.

S druge strane moram da napomenem “trojku”, kao jedno vozilo koje je postavilo visoke tehnološke standarde, kao što su stabilnost, udobnost, performanse u smislu ubrzanja, potrošnje goriva i sl, i sve to za jednu nevjerovatnu razliku u odnosu na konkurentske brendove. Radi se o modelu koji je po svim performansama koje ga krase jednostavno pomjerio granice.

- Navodite inovativnost kao specifičnost i konkurentsku prednost BMW-a u odnosu na konkurente?

Ja mislim da je to osnovna odlika BMW-a. Moram da naglasim da je BMW jedini brend koji je potpuno samostalan, koji ima svoje razvojne centre, koji ne koristi nijedan dio od nekog drugog brenda. Jednostavno, svaki element BMW vozila je njihov i doveden je do savršenstva, kako to Njemci znaju da rade, tako da je upravo to jedna od karakteristika BMW vozila koju nema nijedan drugi brend. Svi ostali najčešće u sprezi sa drugim brendovima rade na izradi šasije, motora, elektronike, tako da to po meni nije individualan auto za koji se može reći da je premium brend. Po meni, premium brend mora da ima razvojnu komponentu, mora da postavlja standard.

Samo recimo da navedem jedan podatak o “trojci” 2.0 sa dizel motorom koja ima ubrzanje od 7.4 sekundi od 0-100km/h i prosječnu potrošnju od nekih 4.4 litara na 100 km. Rezultat tih tehnologija, o kojima sam govorio, jeste da je BMW 3  1.2 sekunde brži od najbržeg konkurentnog motora u klasi, kako kod premium tako i kod ostalih brendova.

Uporedite te podatke u odnosu na bilo koji drugi brend i vidjećete koji je to pomak. Sva ubrzanja ispod 10 sekundi su jako dobra, a svi pomaci ovdje su do sada bili u nekim malim procentima, tako da je ovih 1.2 sekundi ogromno, jer je najbrži poslije njega dostiže od 0-100 km/h za 8.6 sekundi. To je rezultat tehnologija koje krase BMW kao brend.

Razgovor vodio: Stefan Planić